Берег Чортория, 10 років тиші

🥈 Друге місце - Берег Чортория, 10 років тиші

Хаустов Юрій

🏆 Переможець голосування
глядацьких симпатій

Головне фото


Коментарі суддів.

Володимир Коротін:
За умови невеликої кількості учасників в цьому році ця робота найбільше відповідає задуманого нами формату конкурсу. Все продумано, виважено та може бути використано як взірець для майбутніх поціновувачів та потенційних любителів біотопного руху в наших подальших конкурсів. Але в той же час в цій класичній схемі мені не вистачило чогось новаторського, незвичного та прогресивного. Маю надію що в подальшому і ці невеликі але головні недоліки будуть враховуватися усіма конкурсантами.
Юрій Янчер:
Чудова презентація біотопу на березі водойми. У майбутньому раджу трохи попрацювати над візуальним враженням. Більше уваги до деталей як у посадці рослин, так і в ландшафті. Ваш акваріум виграє, якщо ви ретельніше сплануєте, де і як будуть розташовані рослини.
Артем Березнев:
Дуже якісна зроблена. Для мене цей підводний пейзаж дуже знайомий і, на мою думку, автору вдалось і максимально відтворити природньє середовище і створити смачну картинку.

Опис

Назва: Берег Чортория, 10 років тиші
Координати: 50°27'22.8" півн.ш. 30°34'58.4" в.д.
Короткий опис. Річка Десенка (давня назва Чорторий), а саме її східний рукав, що має і сучасну назву «Русанівська протока». Глибина 5-6,місцями до 10 метрів. По берегах в основному чагарники. З дерев-тополя і акація, є клен і липа. Водяна рослинність типова для басейну Дніпра у наших широтах. Серед того що є на фотоколажі та в конкурсному акваріумі, це: кубишка жовта (Núphar lútea) водокрас жаб’ячий (Hydrócharis mórsus-ránae) горіх водяний (Trapa natans L.) стрілолист звичайний (Sagittaria) єжеголовнік прямий (Spargánium eréctum) камиш (швидше за все якийсь клубнєкамиш) (Bolboschoenus) роголісник (Ceratophyllum demersum) наяс маріна (Najas marina) сальвінія плаваюча (Salvinia natans) ряска (швидше над усе ряска мала) (Lemna minor L.) Є також багато водоростей: переважно нитка, швидше над усе якась із спірогір (Spirogyra) якісь із синьо-зелених (Cyanobacteria) Є деякі рослини, про які я точно знаю що вони у водоймі присутні (неодноразово бачив їх на цьому берегу), але в день запуску акваріума чогось в кадр не попали. Серед них перистолисник (Myriophyllum sp) рдест пронзенолисний (Potamogeton perfoliatus) ситняг болотний (Eleocharis palustris) валіснерія спіральна (Vallisnéria spirális) Серед інвазивних видів я зустрічав тут: валіснерія гигантська (Vallisneria gigantea) елодея канадська (Elodea) Риба також типова для Дніпровського басейну біля Києва. Особисто я ловив, або бачив що ловили: уклейка (Alburnus alburnus) верховодка звичайна (Leucaspius delineatus) густера (Blicca bjoerkna) лящ (Abramis brama) щука звичайна (Esox lucius) судак звичайний (Sander lucioperca) окунь річковий (Perca fluviatilis) чехонь (Pelecus cultratus) плотва звичайна (Rutilus rutilus) красноперка (Scardinius erythrophthalmus) Серед інвазівних видів зустрічаються ротан головешка (Perccottus glenii) сонячний окунь (Lepomis gibbosus) риба-ігла (Syngnathus typhle) Про наявність решти видів, характерних для Дніпра згідно літературних даних, я можу тільки гадати. На березі гніздяться водоплаваючі птахи. Я бачив: утка кряква (Anas platyrhynchos) якісь куліки (Charadrii) лелека білий (Ciconia ciconia) сіра чапля (Ardea cinerea) Серед водяних ссавців помічав болотяну ондатру (Ondatra zibethicus) нутрію (Myocastor coypus) Швидше за все інвазивні. Багато років на цьому березі працював завод по виготовленню силікатної цегли. Сюди баржами завозився пісок, намивалися коси, потім завод пісок виробляв, все змивали з русла, і все повторювалося. Мабуть тому на даній ділянці русла майже нема бесхребетних. Із равликів є тільки прудовик звичайний (Lymnaea stagnalis). І мабуть і все . Тому же зараз русло доволі чисте- пісок вкритий мулом. Ніякого каміння або корчів- все старе вимито, а нове не наноситься бо течія майже відсутня. Да і дерев понад берегом не багато-чагарники. Десять років вже завод не працює і біотоп поволі починає відновлюватись. Який він має вигляд на одинадцятому році тиші я спробую показати в своєму акваріумі.
Рослини, виявлені та використані в роботі:
Усі рослини що були знайдені, присутні на фотоколажі, що додається. Проте, не всі вони використовувались при оздобленні акваріума. Розміри акваріума задали також і граничні параметри по рослинам та їх розсадці. Оскільки правилами створення композиціі в рослинних акваріумах не рекомендується робити більш ніж 1 вид рослин на 10 см довжини акваріума, плюс 1 на акваріум, то в мене і висаджено 4 види рослин, плюс плаваючі. Також, згідно тих же рекомендацій, рослини висаджені видовими групами, без повторювання і міксування. Тому в акваріумі присутні: З рослин водокрас жаб’ячий (Hydrócharis mórsus-ránae) стрілолист звичайний (Sagittaria) єжеголовнік прямий (Spargánium eréctum) камиш (швидше за все якийсь клубнєкамиш) (Bolboschoenus) горіх водяний (Trapa natans L.) сальвінія плаваюча (Salvinia natans)
Тварини, виявлені та використані в роботі:
Три риби уклейка (Alburnus alburnus) верховодка звичайна (Leucaspius delineatus) чехонь (Pelecus cultratus) (можливо!) Мальок крупним планом також показаний на фотоколажі, який я додав. Про перспективу акваріума в часі з таким підбором гідробіонтів, якби він був у мене вдома, я докладно розповів на відео. Якщо коротко, то вдома, при наявності фільтра, світла та підмін з річки (мені до неї лише 15 хвилин ходу), цей акваріум прожив би десь до середини листопада. І навіть якщо я б його збирав у травні, він все одно прожив би до листопада. Це пов’язано з сезонністю та закінченням вегетативного періоду дикорослих рослин. Швидкість їх росту, обмежену розмірами акваріума, я би забезпечив комбінацією світла та поживних речовин. Що я вже не раз і робив з саме цими рослинами з цього берега в себе вдома. Також само і мальок прожив би- воду, охолодження, кисень і харчування я би йому забезпечив, швидкість росту в нього не така щоб за півроку затягнутися за такий термін. Але умови конкурсу диктують розборку акваріума одразу після фотосесіі з поверненням гідробіонтів у природу, що я і зробив.
Хімічні параметри води:
- pH - 7.2
- T°C - 23 °C
- gH - 10
- kH - 7
- нітрат - 5
- фосфат - 0,1
- NH3/NH4 - 0
- NO - 0
Використання субстрату, іншого природного декору: Грунт (пісок, швидше за все сілікатний), фракція 0,5-1мм взятий з берега водойми з невеликою кількістю мулу. Оскільки, як було сказано при описі біотопа, внаслідок багаторічного використання піску з русла для промислових потреб, останнє вичищено земснарядами вщент. Великих дерев на березі замало, а течія, щоб щось принести здалеку, дуже слаба, то на дні водойми немає ані каміння, ані корчів. Дно (принаймні в тих місцях де дозволено пірнати щоб щось роздивится) являє собою майже чистий пісок із відносно невеликим шаром мулу (місцями). В тому числі і у місті запуска акваріума. Тому при оздобленні акваріума ніякий декор не використовувався- саме той пісок що в річці із саме тим мулом, що в ньому присутній, якому була дана можливість осісти на дно.
Розміри акваріума: 300х300х280 мм, 25,2літри. Обладнання при запуску не використовувалось в зв’язку з відсутністю необхідності- світла під сонцем досить, фільтр не потрібен- вода повинна мати такий же вигляд як і в водоймі. Про можливість довготривалого існування цього акваріуму я писав у розділі «Список видів рослин і тварин». Для фотосесіі акваріум декілька годин чудово проживе без обладнання, яке не буде і заважати при фотографуванні. Довгострокове же життя його, яке без обладнання неможливе, не передбачене умовами конкурсу.

Додаткові фотографії